MAGNUS נפשי | חילוץ, תמיכה וסיוע נפשי בשגרה ובשעת חירום https://mental.magnus.co.il/ איתור וחילוץ בינלאומי MAGNUS המחלקה לסיוע וחילוץ נפשי של חברת Thu, 21 Dec 2023 16:24:14 +0000 he-IL hourly 1 https://mental.magnus.co.il/wp-content/uploads/2023/07/cropped-favicon-32x32.png MAGNUS נפשי | חילוץ, תמיכה וסיוע נפשי בשגרה ובשעת חירום https://mental.magnus.co.il/ 32 32 איך לזהות שבר נפשי https://mental.magnus.co.il/%d7%90%d7%99%d7%9a-%d7%9c%d7%96%d7%94%d7%95%d7%aa-%d7%a9%d7%91%d7%a8-%d7%a0%d7%a4%d7%a9%d7%99/ Thu, 12 Oct 2023 09:11:39 +0000 https://mental.magnus.co.il/?p=655 זיהוי מוקדם של משבר נפשי מאפשר יציאה מהירה מהמשבר ומונע החמרה משמעותית. ישנם סוגים שונים של משברים ולא תמיד ברור איפה עובר הגבול בין משבר זמני שיחלוף מעצמו לבין שבר נפשי הדורש התערבות. איש מקצוע מיומן לרוב יוכל להבחין בקלות בין השנים מכיוון והמופעים בשבר נפשי בולטים ודומים בין המקרים. חשוב להבין ולהכיר כי הסימפטומים בשבר נפשי מזגזגים, באים והולכים

הפוסט איך לזהות שבר נפשי הופיע לראשונה ב-MAGNUS נפשי | חילוץ, תמיכה וסיוע נפשי בשגרה ובשעת חירום.

]]>

זיהוי מוקדם של משבר נפשי מאפשר יציאה מהירה מהמשבר ומונע החמרה משמעותית.

ישנם סוגים שונים של משברים ולא תמיד ברור איפה עובר הגבול בין משבר זמני שיחלוף מעצמו לבין שבר נפשי הדורש התערבות. איש מקצוע מיומן לרוב יוכל להבחין בקלות בין השנים מכיוון והמופעים בשבר נפשי בולטים ודומים בין המקרים.

חשוב להבין ולהכיר כי הסימפטומים בשבר נפשי מזגזגים, באים והולכים בתדירות משתנה ולכן במקרים רבים הסובבים את המתמודד/ת מבולבלים ואף לעיתים אינם מבחינים במשבר מכיוון ומדי פעם המתמודד/ת יכול/ה להיראות ולהישמע תקין לחלוטין אך כעבור זמן מה נראה את המופעים חוזרים.

סימנים לשבר נפשי

  • דיבור שוטף – ברוב המקרים נראה שטף של דיבור עם יכולת הקשבה נמוכה, לעיתים גם נוכל להבחין בדיבור מעגלי, כלומר, חזרה על אתם התכנים פעמים רבות.
  • ריפיון אסוציאטיבי – חוסר בעיקביות בתוכן הדברים ומעבר מנושא לנושא ללא הקשר בין הנושאים.
  • רגישות יתר – תנודתיות מהירה בין רגש אחד לאחר ובעוצמות גבוהות, לעיתים נראה מעבר בין מצב תקין לרגש קיצוני אחד וחזרה למצב תקין, לדוגמא פחד או כעס, ובמקרים אחרים נראה מעבר מהיר בין מגוון רגשות שונים, לדוגמא מעבר מעצב לשמחה לכעס לאופוריה וכן הלאה.
    רגישות יתר מתבטאת גם בתגוביות יתר לסביבה ובפרט לרגשות הסובבים.
  • בוחן מציאות פגום – ישנם סוגים שונים של פגמים בבוחן המציאות ולא תמיד הפגמים יהיו מאוד בולטים, פגם בבוחן המציאות יכול להיות מחשבות רדיפה, מחשבות קונספרטיביות, בילבול בין מציאות לדמיון, הזיות, שמיעת קולות, לעיתים המתמודד/ת מייחס/ת לעצמו/ה כוחות על או יטען שהוא המשיח ולעיתים יהיה משוכנע שעוד רגע הוא מרוויח מיליארדים בלי מאמץ או שהוא בקשר עם דמות מפורסמת שלא פגש מעולם.


ככלל, כאשר מופיעים שלושה מתוך הארבעה נגדיר את המצב כשבר נפשי.

ישנם סימני אזהרה רבים וביניהם חוסר שינה לא אופייני, חוסר יכולת להתרכז לאורך זמן, ביזבוז כספים משמעותי ולא אופייני, ירידה משמעותית במשקל בזמן קצר, נסיגה מפעילויות שבשגרה, פגיעה בזכרון טווח קצר, חוסר התמצאות בזמן ומרחב, במקרים מסויימים המתמודד/ת יפטרו מרכוש סתם כך ובמקרים אחרים נראה הסתגרות וחוסר תקשורת הנובע מרצון להסתיר את המצב.

חשוב להכיר שלא כל מקרה בו רואים שלושה מתוך הסימפטומים המופיעים מעל הוא בהכרח שבר נפשי ולעיתים חלק מהמופעים יהיו קשים לזיהוי, מומלץ להתייעץ עם בעל ניסיון וידע לפני שנוקטים פעולה.

הפוסט איך לזהות שבר נפשי הופיע לראשונה ב-MAGNUS נפשי | חילוץ, תמיכה וסיוע נפשי בשגרה ובשעת חירום.

]]>
טיפול במשבר נפשי https://mental.magnus.co.il/%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%9c-%d7%91%d7%9e%d7%a9%d7%91%d7%a8-%d7%a0%d7%a4%d7%a9%d7%99/ Thu, 12 Oct 2023 09:10:33 +0000 https://mental.magnus.co.il/?p=653 בישראל ישנם גופים רבים המטפלים במשברים נפשיים מסוגים שונים, חשוב להתייעץ עם בעל מקצוע על מנת להתאים את הטיפול המתאים למתמודד/ת. ברוב המקרים מומלץ להתחיל מאבחנה פסיכיאטרית המתבצעת על ידי רופא פסיכיאטר במפגש פנים מול פנים אך לא תמיד זה מתאפשר ובמקרים שלא ניתן להגיע לאבחנה מומלץ להתייעץ עם מטפלים שונים לפני שמתחילים להמליץ למתמודד/ת על טיפול. אנחנו במגנוס איתור

הפוסט טיפול במשבר נפשי הופיע לראשונה ב-MAGNUS נפשי | חילוץ, תמיכה וסיוע נפשי בשגרה ובשעת חירום.

]]>

בישראל ישנם גופים רבים המטפלים במשברים נפשיים מסוגים שונים, חשוב להתייעץ עם בעל מקצוע על מנת להתאים את הטיפול המתאים למתמודד/ת.

ברוב המקרים מומלץ להתחיל מאבחנה פסיכיאטרית המתבצעת על ידי רופא פסיכיאטר במפגש פנים מול פנים אך לא תמיד זה מתאפשר ובמקרים שלא ניתן להגיע לאבחנה מומלץ להתייעץ עם מטפלים שונים לפני שמתחילים להמליץ למתמודד/ת על טיפול.

אנחנו במגנוס איתור וחילוץ מזהים את הצורך ההכרחי במעטפת משפחתית חברתית סביב המתמודד/ת אשר מבינה את המצב ויודעת לנהל את המצב – על כן אנחנו מדריכים משפחות כיצד לנהל שבר נפשי.
מהתבוננות באלפים רבים של מקרים אנחנו רואים שהגורם העיקרי ביכולת של מתמודד/ת להגיע לטיפול ושיקום, ובסופו של תהליך להשתלב חזרה בחיי השגרה, הוא ניהול המצב על ידי המעטפת של המתמודד\ת.

טיפול פסיכיאטרי

ככלל, מטרת הטיפול הפסיכיאטרי היא לייצב את המתמודד/ת ולאפשר יציאה מהשבר הנפשי.
ניתן לקבל טיפול פסיכיאטרי באמצעות קופות החולים במרפאות השונות או בבית חולים בו יש מחלקה פסיכיאטרית במקרים דחופים יותר.
כמו כן ישנם פסיכיאטרים פרטיים וחלק אף מבצעים ביקורי בית.
אשפוז פסיכיאטרי לרוב יינתן בהתאם לכתובת המגורים ברשם האוכלוסין.
חשוב להכיר שטיפול פסיכאטרי היינו אינדיבידואלי ודורש מעקב ופיקוח לאורך הטיפול, לא מומלץ לקבל טיפול ללא מעקב ופיקוח. בנוסף, חשוב להבין שטיפול פסיכיאטרי הוא שלב ברצף הטיפול וברוב המוחלט של המקרים יש להמשיך טיפול על ידי מטפל מוסמך לאחר טיפול פסיכיאטרי.

סוג הטיפול ומשך הטיפול משתנה בין מקרה למקרה, לרוב ניתן להגיע לייצוב המצב תוך מספר שבועות בעזרת מתן תרופות מתאימות.
לרשימת בתי חולים פסיכיאטרים ומחלקות פסיכיאטריות בבתי חולים כלליים –
https://www.health.gov.il/Subjects/mental_health/treatment/Hospitalization/Pages/hospitals_psyc.aspx

תחלופה לאשפוז

במקרים בהם ניתן להימנע מאשפוז במחלקה פסיכיאטרית ובהינתן הסכמה לטיפול על ידי המתמודד/ת, ניתן להגיע לטיפול ושיקום באחת מתחלופות האשפוז המופיעות מטה.

ברוב המקרים מדובר על טיפול רוחבי המשלב בין טיפול פסיכיאטרי לטיפול פסיכולוגי על ידי מגוון מטפלים וביניהם עובדים סוציאלים, פסיכולוגים, מטפלים באומנות ואחרים.

ישנן תחלופות שונות לאשפוז כגון "בית מאזן", "כפר איזון", טיפול פסיכיאטרי ביתי, ומטפלים פרטיים.
בכל המקרים יש צורך בהסכמה של המתמודד/ת לטיפול למעט במקרים של אשפוז כפוי בבית חולים.
לרשימת הבתים המאזנים –

https://www.health.gov.il/Subjects/mental_health/treatment/Documents/ballancing-homes.pdf

מרכזי שיקום

מדובר על מגוון שירותים הניתנים תחת פיקוח משרד הבריאות ומיועדים בעיקר לשלב שלאחר ייצוב פסיכיאטרי ועל מנת לחזור לשגרת חיים ורווחה נפשית כאשר המתמודד/ת מתקשה לחזור למעגל החיים לאחר הטיפול.

משרד הבריאות מספק תהליך שיקום למתמודדים מעל גיל 18. בכדי להיות זכאי לשיקום במסגרת סל שיקום יש צורך לעבור וועדה רפואית ובמידה וקבעה הוועדה נכות של יותר מ40% המתמודד/ת זכאי/ת לקצבת נכות מביטוח לאומי, לאחר מכן נדרש אישור נוסף הניתן על ידי וועדת שיקום אזורית על מנת לקבל זכאות לתוכנית שיקום.

מסגרות השיקום ניתנות על ידי ארגונים פרטיים המפוקחים על ידי משרד הבריאות. תוכניות השיקום כוללות מגוון רחב של שירותים כגון דיור מוגן, הוסטלים, סיוע במציאת דיור, רכישת ציוד, שיקום תעסוקתי, רכישת השכלה ושירותים אחרים.
למידע נוסף על סל שיקום –
https://www.health.gov.il/Subjects/mental_health/rehabilitation/rehab_sub/Pages/default.aspx

טיפול פסיכיאטרי בכפיה

ככלל, במדינת ישראל אשפוז כפוי מוסדר בחוק טיפול בחולי נפש התשנ"א – 1991. על פי החוק, לא ניתן לאשפז אדם באשפוז כפוי בטרם בדיקה.

החוק מעניק לפסיכיאטר המחוזי את הסמכות להורות על בדיקתו הכפויה של אדם על ידי מתן הוראה כתובה. על פי החוק היבש, רק אם בעת הבדיקה נמצא כי האדם נחשד כחולה ומסכן את עצמו או אחרים, יכול הפסיכיאטר המחוזי להורות על אשפוז כפוי באותו אדם. עם זאת, ישנה דרך עוקפת הנעשית על ידי הפסיכיאטרים לאשפוז אדם שהתאשפז בעבר גם אם אינו פוגע בעצמו או באחרים.

הדבר נעשה על ידי דרישה לטיפול מרפאתי כפוי (זריקות חודשיות) – באם המטופל אינו מתייצב לזריקות ישנה הוראה לאשפוז כפוי.

כך, האדם יאושפז גם אם אינו פגע באיש. הפסיכיאטר המחוזי יכול, על ידי אבחון ראשוני לאשפז אדם בכפייה לתקופה שלא תעלה על שבעה ימים, ובסמכותו להאריך הוראה זו בשבעה ימים נוספים על פי בקשה מנומקת בכתב מאת הפסיכיאטרים המטפלים. הארכת הוראת אשפוז כפוי מעבר לתקופה של 14 יום יכולה להינתן אך ורק על ידי ועדה פסיכיאטרית מחוזית הפועלת על פי החוק.

הפסיכיאטר המחוזי יכול להורות על טיפול מרפאתי כפוי עד לתקופה של חצי שנה ולהאריכה לתקופות זהות נוספות. הוראות הפסיכיאטר המחוזי ניתנות לערעור בפני הוועדה הפסיכיאטרית המחוזית ואילו החלטות הוועדה הפסיכיאטרית המחוזית ניתנות לערעור בפני שופט של בית המשפט המחוזי של אותו מחוז.

על מנת לפנות לפסיכיאטר המחוזי מומלץ ליצור קשר עם הפסיכיאטר המטפל.

הפוסט טיפול במשבר נפשי הופיע לראשונה ב-MAGNUS נפשי | חילוץ, תמיכה וסיוע נפשי בשגרה ובשעת חירום.

]]>
מידע כללי https://mental.magnus.co.il/%d7%9e%d7%99%d7%93%d7%a2-%d7%9b%d7%9c%d7%9c%d7%99/ Thu, 06 Jul 2023 14:01:48 +0000 https://mental.magnus.co.il/?p=82 הפרעות נפשיות או הפרעות פסיכיאטריות הן מערך של תסמינים התנהגותיים, רגשיים או קוגניטיביים. כיום נהוג לכנות את אלו החווים הפרעה נפשית "מתמודד/ת" מכיוון ולהגדיר מישהו חולה נפש או עם הפרעה נפשית מעורר אנטיגוניזם ומקטין משמעותית את הסיכוי לשיתוף פעולה מצד המתמודד/ת. שכיחותן של ההפרעות הנפשיות בעולם הולכת וגדלה, וכך גם גוברת המודעות לנושא. ארגון הבריאות העולמי מעריך כי כ18% מהאוכלוסייה

הפוסט מידע כללי הופיע לראשונה ב-MAGNUS נפשי | חילוץ, תמיכה וסיוע נפשי בשגרה ובשעת חירום.

]]>

הפרעות נפשיות או הפרעות פסיכיאטריות הן מערך של תסמינים התנהגותיים, רגשיים או קוגניטיביים. כיום נהוג לכנות את אלו החווים הפרעה נפשית "מתמודד/ת" מכיוון ולהגדיר מישהו חולה נפש או עם הפרעה נפשית מעורר אנטיגוניזם ומקטין משמעותית את הסיכוי לשיתוף פעולה מצד המתמודד/ת.

שכיחותן של ההפרעות הנפשיות בעולם הולכת וגדלה, וכך גם גוברת המודעות לנושא.
ארגון הבריאות העולמי מעריך כי כ18% מהאוכלוסייה בעולם סובלים מדיכאון או מחרדה במהלך החיים. יש מקורות המצביעים על שיעורים גבוהים יותר, בעיקר בקרב אוכלוסיית מתבגרים, מבוגרים צעירים ומבוגרים מעל גיל 65.
בכל זמן נתון כ10% מהאוכלוסייה סובלים מהפרעות אלו; בין 1%-2% מהאוכלוסייה סובלים ממחלות נפש קשות או ממושכות, כלומר התקף פסיכוטי או התפרצות של מחלה נפשית כגון מאניה דפרסיה או סכיזופרניה; 3%-5% מהאוכלוסייה נזקקים מדי שנה לטיפולים נפשיים; וכ25%-33%- מהאוכלוסייה יזדקקו במהלך חייהם לשירותי בריאות הנפש.

אומדנים, המבוצעים על סמך שיעורים אלו, מבססים הערכה שמספר הסובלים ממחלות נפש קשות וממושכות מגיע בארץ לכ200,000 מקרים מדווחים, כשעפ"י הערכות של גורמים במשרד הרווחה לפחות מחצית מהמקרים כלל אינם מדווחים, כלומר ההערכות מצביעות על כ400,000 מקרים התמודדויות נפשיות שונות סה"כ בארץ. מחלות והפרעות נפשיות פוגעות בבריאותם הפיזית של המטופלים, בפרנסתם, ברווחתם ובאיכות חייהם של המטופלים ובני משפחותיהם. הדבר גם מסב נזק כלכלי למשק. ההוצאה השנתית על מחלות הנפש לחברה בישראל נאמדת בכמיליארד דולר (2020), וההפסד לתוצר המקומי הגולמי של מדינת ישראל בגין אי-העסקתם של הסובלים מבעיות נפשיות נאמד ב2.5- מיליארד דולר לשנה. מדובר בבעיה בריאותית וחברתית, שהיקפה הרחב אף צפוי לעלות (מבוסס על דוח מבקר המדינה).
ישנם סוגים רבים ושונים של משברים נפשיים, עם רובם הגדול אנחנו מתמודדים ואפילו מתפתחים מהם, אך לעיתים המשבר משפיע באופן ניכר עד לאיבוד שליטה של האדם הנמצא במשבר. לרוב, במקרים כאלו נדרש סיוע חיצוני כדי לעבור את המשבר.

כמעט לכל סוג של משבר נפשי ישנו טיפול מותאם אך המקרים המורכבים ביותר הם אלו שהאדם שנמצא במשבר כלל אינו מכיר בכך שהוא זקוק לעזרה וככל שעובר הזמן מצבו מחמיר עד לאיבוד שליטה ברוב הבטי החיים.
כך למשל כאשר מדובר בהתמכרות לסמים ישנם מרכזים יעודיים המאפשרים גמילה והתגברות על הצורך כגון הוסטלים או המרכז הישראלי להתמכרויות. התמכרות לסמים ושימוש בחומרים כגון פטריות הזיה, מריחואנה וכיו"ב, עלולים ליצר תקלה נוספת כגון התקף פסיכוטי או התפרצות של מחלה נפשית. כאשר רואים את השניים יחד (התמכרות לסם ופגיעה נפשית) מכנים את המצב תחלואה כפולה ומתייחסים לשתי מחלות המסחררות אחת את השנייה.

כשאדם נמצא בקושי משמעותי בחייו, לעיתים, דווקא אז יבחר להתחיל או להגביר צריכת סמים כדי להרגיש יותר טוב או פשוט לא להרגיש את הקושי. שימוש בחומרים משני תודעה בזמן משבר עלול להיות מאוד מסוכן וגורם משמעותי להתפרצות של התקף פסיכוטי או התפרצות של מחלות נפשיות. גם משבר נפשי אשר אינו מקבל מענה עלול לגרום להחמרה הדרגתית עד לכדי התקף פסיכוטי, כך למשל אדם הנמצא בחרדה או דיכאון ואינו מצליח לישון יותר מיומיים עלול לעבור התקף פסיכוטי.

תחת פיקוח משרד הבריאות, קופות החולים מעניקות שירותים רבים וטיפול לחלק משמעותי מהמשברים אך לכל אלו נדרשת הסכמה של המתמודד לאורך כל התהליך מתחילתו ועד סופו. לעיתים זמני ההמתנה לקבלת טיפול עלולים להיות ארוכים, כך לדוגמא עולה מהדוח השנתי של מבקר המדינה כי זמן ההמתנה לאבחון פסיכיאטרי בקופות החולים עלול להגיע ל12-16 חודשים. שרותי בריאות הנפש הפרטיים מאפשרים מענה מהיר יותר לרוב אך בתשלום גבוה וגם במגזר הפרטי עלולים להיות זמני המתנה ארוכים.

בזמן משבר נפשי משמעותי, ראשית יש צורך באבחנה אשר נעשית על ידי רופא פסיכיאטר. הרופא הפסיכיאטר ייפגש עם המתמודד/ת וינהל שיחה על הסימפטומים והתנהגות המתמודד/ת, יבחן את תפיסת המציאות והמצב הרגשי של המתמודד/ת.
אבחנה מתבצעת בפגישה פנים מול פנים ומאפשר תחילת טיפול מקצועי.

כאשר לא ניתן להביא את המתמודד/ת לאבחנה וניכר כי המצב הנפשי דורש טיפול, צריך לשאול האם ישנה סכנה ברור ומידית למתמודד/ת ו/או לסביבה. במידה ואכן ישנה סכנה שכזו, יש צורך לפנות מידית למשטרה ולפסיכיאטר המחוזי ולדרוש אשפוז כפוי.
ישנה מורכבות לא פשוטה במקרים כאלו מכיוון ולעיתים המתמודד/ת מצליח/ה לנהל את עצמו/ה לפרקי זמן מסוימים וכאשר מגיעים נציגי המשטרה למקום הוא/היא מתנהג/ת באופן תקין יחסית וכך לרשויות אין יכולת לפעול. כאשר אין סכנה ברורה ומידית יש צורך לגייס את המתמודד/ת לשיתוף פעולה ורצון לקבלת טיפול, זאת ניתן לעשות בעיקר על ידי בנית מעטפת משפחתית חברתית אשר פועלת יחד בגישה המתאימה למצבו של המתמודד/ת ועל כן פותחה שיטת מגנוס לניהול משבר נפשי.

הפוסט מידע כללי הופיע לראשונה ב-MAGNUS נפשי | חילוץ, תמיכה וסיוע נפשי בשגרה ובשעת חירום.

]]>